Οδηγίες για τα «σιδεράκια» σας

 

Οι ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές («σιδεράκια») είναι η πιο σύγχρονη τεχνική για να σας χαρίσει ένα ωραίο χαμόγελο, μια όμορφη και σωστή οδοντοστοιχία. Για να το πετύχουν όμως αυτό χρειάζονται και την δική σας συνδρομή, έτσι ώστε η θεραπεία να τελειώσει γρήγορα και σωστά.

 

Ελαστικοί δακτύλιοι ή «λαστιχάκια»

Σε κάποιο σημείο της θεραπείας θα σου ζητηθεί να χρησιμοποιήσεις «λαστιχάκια». Αυτά θα πρέπει να τα φοράς συνεχώς εκτός από την ώρα του φαγητού, και θα πρέπει να αλλάζεις το ζευγάρι κάθε ημέρα. Τα «λαστιχάκια» αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας στο οποίο απαιτείται η δική σου ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, και θα πρέπει να τα φοράς ακριβώς με τον τρόπο που θα σου έχω υποδείξει. Αν δεν συνεργαστείς, τότε είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί ο χρόνος της θεραπείας και το αποτέλεσμα να μην είναι το προσδοκώμενο.

 

Επισκέψεις στον oρθοδοντικό σου

Οι επισκέψεις στο ιατρείο καθορίζονται συνήθως κάθε 4 - 6 εβδομάδες για τον έλεγχο και την πρόοδο της θεραπείας. Η συνήθης διάρκεια της θεραπείας είναι 24 μήνες περίπου. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπεις να έρχεσαι στα ραντεβού σου γιατί διαφορετικά ανεπιθύμητες μετακινήσεις των δοντιών σου μπορούν να προκύψουν και να καθυστερήσουν σημαντικά τον χρόνο της θεραπείας σου.

 

Προβλήματα κατά την διάρκεια της θεραπείας

Υπάρχει η πιθανότητα μετά από κάποια επίσκεψη να νιώσεις μια ευαισθησία στα δόντια σου. Αυτή είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση, καθώς τα δόντια τείνουν να μετακινηθούν, και συνήθως διαρκεί 1 ή το πολύ 2 ημέρες. Αν αυτή η ευαισθησία είναι κάποια στιγμή περισσότερο έντονη τότε μπορείς να πάρεις κάποιο παυσίπονο με ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ (π.χ. DEPON, PANADOL, PONSTAN κλπ).

Αν αισθάνεσαι ότι τα σιδεράκια σε ενοχλούν στα χείλια ή στους άλλους μαλακούς ιστούς (π.χ. γλώσσα, μάγουλα), τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαφανές κερί που σου έδωσα τοποθετώντας το εκεί που αισθάνεσαι την ενόχληση και αντικαθιστώντας το όσο συχνά χρειάζεται.

Αν ανησυχήσεις από τα κενά τα οποία ανοίγουν με την μετακίνηση των δοντιών σου, σε διαβεβαιώνω ότι στο τέλος της θεραπείας όλα τα κενά θα έχουν κλείσει, με την προϋπόθεση ότι θα συνεργαστείς σωστά.

Μολύβια, χάρακες, κλειδιά κλπ στο στόμα, είναι σε θέση να ξεκολλήσουν τα σιδεράκια σου ή να κόψουν το σύρμα. Θα σε συμβούλευα λοιπόν, να τα αποφεύγεις όσο είναι δυνατόν γιατί αν τα σιδεράκια σου ξεκολλάνε πολύ συχνά τότε δεν προοδεύει η θεραπεία και δεν θα ολοκληρωθεί στον προβλεπόμενο χρόνο. Αν παρόλα αυτά συμβεί να ξεκολλήσει κάποιο σιδεράκι ή κοπεί το σύρμα, επικοινώνησε το συντομότερο δυνατόν μαζί μου έτσι ώστε να διορθώσουμε την όποια ζημιά. Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσεις να διορθώσεις το πρόβλημα μόνος σου.

 

Δίαιτα κατά την διάρκεια της θεραπείας

Μπορείς να τρως οτιδήποτε φαγητό με τις συσκευές στην θέση τους σχεδόν άφοβα. Όμως διάφορα φαγητά και φρούτα, όπως μήλα και καρότα, τα οποία είναι σκληρά καλό θα είναι να τα κόβεις σε μικρές φέτες για να αποφύγεις τυχόν ζημιές. Επίσης ανθρακούχα αναψυκτικά καλό είναι να τα αποφεύγεις όσο μπορείς καθώς και αυτά με τα οξέα που περιέχουν είναι σε θέση να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στις συσκευές όσο και στα δόντια σου.

 

Αθλητισμός

Αν ασχολείσαι με τα διάφορα σπορ που επιτρέπουν την σωματική επαφή, όπως ποδόσφαιρο, basketball κλπ, καλό θα ήταν για να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς να φοράς κάποιο προστατευτικό τύπου mouthguard.

 

Βούρτσισμα των δοντιών και στοματική υγιεινή

Τα σιδεράκια πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν χαλάνε τα δόντια. Επειδή όμως είναι σχετικά πιο δύσκολο να βουρτσίσεις τα δόντια σου με τα σιδεράκια, αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας οδοντικής πλάκας. Οι μικροοργανισμοί από την οδοντική πλάκα μετατρεπούν τις διάφορες ουσίες σε οξέα τα οποία προκαλούν απασβεστίωση του σμάλτου των δοντιών. Θα σου συνιστούσα λοιπόν να αφιερώνεις λίγο περισσότερο χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σου. Αφού τελειώσεις θα ήθελα να κοιτάξεις προσεκτικά στον καθρέπτη να δείς αν κάπου έχουν μείνει υπολέιματα τροφών και εκεί τοπικά να επαναλάβεις το βούρτσισμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα όρια των δοντιών και των ούλων. Επίσης μαζί με το πιο προσεκτικό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών σου, καλό είναι να χρησιμοποιείς μια φορά την ημέρα (συνήθως το βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών σου) ένα φθοριούχο διάλυμα. Το διάλυμα αυτό μπορείς να το προμηθευτείς από τα φαρμακεία. Το διάλυμα αυτό ισχυροποιεί το σμάλτο των δοντιών σου απέναντι στα οξέα.