Οδηγίες για το εξωστοματικό σας

 

Για να είναι αποτελεσματικό στην χρήση του το εξωστοματικό πρέπει να το φοράς 12 - 14 ώρες καθημερινά, δηλαδή κάθε βράδυ στον ύπνο σου καθώς επίσης και τις ώρες που διαβάζεις ή παρακολουθείς τηλεόραση στο σπίτι σου. Μόνο έτσι θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις που χρειάζονται για να μετακινηθούν τα δόντια σου γρήγορα στην επιθυμητή θέση. Για κάθε ημέρα που ξεχνάς να το χρησιμοποιήσεις χρειάζεσαι τρεις (3) επιπλέον ημέρες θεραπείας για να φτάσεις στο στόχο που μαζί ορίσαμε.

Αν αισθανθείς ότι τα πίσω δόντια σου είναι κάπως ευαίσθητα αυτό είναι ένδειξη ότι έχουν αρχίσει να μετακινούνται και ότι η θεραπεία εξελίσσεται ομαλά. Αν αυτή η ευαισθησία είναι ενοχλητική τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο παυσίπονο με βάση την ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ (π.χ. DEPON, PANADOL, PONSTAN κλπ). Αν παρόλα αυτά εξακολουθεί η ενόχληση, τότε πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μου ώστε να σε δω το συντομότερο δυνατό και να λύσουμε το πρόβλημα σου.

Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι δεν είσαι ο μόνος που χρησιμοποιείς εξωστοματικό, αλλά πάρα πολλοί φίλοι σου που έχουν «σιδεράκια» χρησιμοποίησαν ή εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το εξωστοματικό.

Επίσης πρέπει να θυμάσαι ότι δεν είναι τρόπος τιμωρίας αλλά είναι μια δοκιμασμένη και επιτυχημένη μέθοδος να μετακινεί δόντια, να μειώνει τον χρόνο θεραπείας, να οδηγεί σε άριστα αποτελέσματα την θεραπεία και σε όμορφα και υγιή χαμόγελα, αρκεί να ακολουθήσεις τις οδηγίες που σου έδωσα.

 

Τι πρέπει να προσέχεις

Το εξωστοματικό είναι μόνο δικό σου και δεν πρέπει να αφήνεις κανέναν να παίζει μαζί του, ή να στο τραβήξει από το στόμα σου για να το βγάλει όταν το φοράς. Όταν το τοποθετείς, θα ακολουθείς τις οδηγίες και τον τρόπο που σου έδειξα. Πρώτα θα βάζεις στους σωληνίσκους των δακτυλίων τα άκρα του μικρού τόξου που εισέρχεται στο στόμα σου, και ύστερα αφού κρατάς σταθερά με το ένα σου χέρι το μπροστινό τμήμα του εξωστοματικού έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί από τους σωληνίσκους, τότε εφαρμόζεις την ελαστική δύναμη. Αν διαπιστώσεις ότι το εξωστοματικό βγαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου, τότε μην το φορέσεις ξανά αλλά πρέπει να το ελέγξουμε και να διορθώσουμε το όποιο πρόβλημα. Ποτέ μην το βγάζεις χωρίς πρώτα να αφαιρέσεις την ελαστική δύναμη. Υπάρχει κίνδυνος να σου γλιστρήσει λόγω της ελαστικής τάσης και να σε τραυματίσει στο πρόσωπο ή στο στόμα. Αν παρόλα αυτά συμβεί κάποιο ατύχημα τότε πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως μαζί μου.

Αν θέλεις να ελέγχεις μόνος σου τις ώρες που φοράς το εξωστοματικό σου, τότε δεν έχεις παρά να χρησιμοποιήσεις ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνεις με ειλικρίνεια καθημερινά τις ώρες που το φόρεσες. Και έτσι θα ξέρεις κάθε στιγμή μόνος σου αν το φοράς αρκετά ή πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο.

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σου φανούν χρήσιμες. Αν έχεις την οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα μην διστάσεις να με ρωτήσεις. Εξάλλου, μόνο με την δική σου βοήθεια και συνεργασία είναι δυνατόν να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάς, η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εσένα.

 

Βούρτσισμα των δοντιών και στοματική υγιεινή

Τα σιδεράκια πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν χαλάνε τα δόντια. Επειδή όμως είναι σχετικά πιο δύσκολο να βουρτσίσεις τα δόντια σου με τα σιδεράκια, αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας οδοντικής πλάκας. Οι μικροοργανισμοί από την οδοντική πλάκα μετατρέπουν τις διάφορες ουσίες σε οξέα τα οποία προκαλούν απασβεστίωση του σμάλτου των δοντιών. Θα σου συνιστούσα λοιπόν να αφιερώνεις λίγο περισσότερο χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σου. Αφού τελειώσεις θα ήθελα να κοιτάξεις προσεκτικά στον καθρέπτη να δεις αν κάπου έχουν μείνει υπολείμματα τροφών και εκεί τοπικά να επαναλάβεις το βούρτσισμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα όρια των δοντιών και των ούλων. Επίσης μαζί με το πιο προσεκτικό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών σου, καλό είναι να χρησιμοποιείς μια φορά την ημέρα (συνήθως το βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών σου) ένα φθοριούχο διάλυμα. Το διάλυμα αυτό μπορείς να το προμηθευτείς από τα φαρμακεία. Το διάλυμα αυτό ισχυροποιεί το σμάλτο των δοντιών σου απέναντι στα οξέα.