Ερωτήσεις

Τι είναι η Ορθοδοντική;

… και αν βιαστήκατε να απαντήσετε ότι είναι ο κλάδος αυτός της οδοντιατρικής ο οποίος απλά "ισιώνει" τα δόντια και βελτιώνει το χαμόγελο σας τότε μάλλον περιοριστήκατε στο απλό και το προφανές…

Είναι λοιπόν κάτι πιο σύνθετο και πιο σημαντικό για την στοματική σας υγεία και κατά προέκταση την υγεία ολόκληρου του οργανισμού σας. Είναι η επιστήμη εκείνη η οποία ασχολείται με την βιολογική μετακίνηση των δοντιών καθώς και με την πρόληψη και διόρθωση των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών.

Οι αιτίες που προκαλούν τις ορθοδοντικές ανωμαλίες είναι πολλές. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η προώρη απώλεια κάποιων δοντιών λόγω τερηδονισμού ή κάποιου ατυχήματος, μια συνήθεια όπως ο παρατεταμένος θηλασμός του δάκτυλου - "πιπίλα" - ή η στοματική αναπνοή που προκύπτει από την ύπαρξη ευτραφών αδενοϊδών εκβλαστήσεων - "κρεατάκια". 'Η μπορεί να είναι κάτι πιο σύνθετο που έχει να κάνει με κληρονομικούς παράγοντες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς και με τον τρόπο που αναπτύσσεται όλο το πρόσωπο.

Οι στόχοι μιας ορθοδοντικής θεραπείας, και τους οποίους ο ορθοδοντικός καλείται να επιτύχει κατά περίπτωση είναι:

  1. Σωστή λειτουργία του στόματος (μάσηση, ομιλία).
  2. Διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής, με συνέπεια λιγότερα μελλοντικά προβλήματα στα δόντια και ούλα και μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής τους στο στόμα.
  3. Διευκόλυνση του γενικού οδοντιάτρου και των άλλων ειδικοτήτων καθώς και καλύτερη πρόγνωση κατά την εκτέλεση των οδοντιατρικών εργασιών (σφραγίσματα, γέφυρες, μερικές οδοντοστοιχίες, θεραπείες των ούλων και του περιοδοντίου) με τη διευθέτηση των δοντιών και τη λειτουργική αποκατάσταση του στόματος.
  4. Περιορισμός πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή την περιοχή σύνδεσης τής κάτω γνάθου με το κρανίο.
  5. Όμορφο χαμόγελο και πιο ευχάριστο πρόσωπο με συνέπεια την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

Τέλος, η επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας προϋποθέτει ένα συνεπή ασθενή. Και ο ασθενής είναι συνεπής κατά την διάρκεια της θεραπείας, όταν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ορθοδοντικού για την χρήση των ορθοδοντικών μηχανισμών, τηρεί τα ραντεβού του και φροντίζει να έχει άψογη στοματική υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει να πλένει αποτελεσματικά τα δόντια του 3 φορές την ημέρα μετά τα βασικά γεύματα, αποφεύγοντας ενδιαμέσως γλυκά, καραμέλες και τσίχλες. Μόνον έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος της θεραπείας στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Όσον αφορά την διάρκεια της θεραπείας, αυτή ποικίλλει από μερικούς μήνες μέχρι κάποια χρόνια, ανάλογα με τη φύση και τη βαρύτητα του προβλήματος.

 

Πόσο κοστίζει μία ορθοδοντική θεραπεία;

Το κόστος μιας ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα και την πολυπλοκότητα της λύσης, καθώς επίσης και το είδος των μηχανισμών που θα επιλεγούν για την θεραπεία. Σε εμάς θα ενημερωθείτε για το κόστος όπως και το σχέδιο θεραπείας από την πρώτη επίσκεψη και δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» δυσάρεστες μέχρι την ολοκλήρωση της. Αυτό που πάντα προσπαθούμε είναι το κόστος να είναι προσαρμοσμένο στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας και στις ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν την κάθε εποχή. Επίσης η αποπληρωμή του ποσού του οποίου θα συμφωνήσουμε γίνεται σταδιακά με τις μηνιαίες επισκέψεις του ασθενούς. Αν όμως προτιμάτε, υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής του ποσού μέσω πιστωτικών καρτών σε 6 ή 12 άτοκες δόσεις.

 

Βούρτσισμα των δοντιών και στοματική υγιεινή

Τα σιδεράκια πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν χαλάνε τα δόντια. Επειδή όμως είναι σχετικά πιο δύσκολο να βουρτσίσεις τα δόντια σου με τα σιδεράκια, αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας οδοντικής πλάκας. Οι μικροοργανισμοί από την οδοντική πλάκα μετατρέπουν τις διάφορες ουσίες σε οξέα τα οποία προκαλούν απασβεστίωση του σμάλτου των δοντιών.

Θα σου συνιστούσα λοιπόν να αφιερώνεις λίγο περισσότερο χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σου. Αφού τελειώσεις θα ήθελα να κοιτάξεις προσεκτικά στον καθρέπτη να δεις αν κάπου έχουν μείνει υπολείμματα τροφών και εκεί τοπικά να επαναλάβεις το βούρτσισμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα όρια των δοντιών και των ούλων.

Επίσης μαζί με το πιο προσεκτικό καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών σου, καλό είναι να χρησιμοποιείς μια φορά την ημέρα (συνήθως το βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών σου) ένα φθοριούχο διάλυμα. Το διάλυμα αυτό μπορείς να το προμηθευτείς από τα φαρμακεία. Το διάλυμα αυτό ισχυροποιεί το σμάλτο των δοντιών σου απέναντι στα οξέα.