Οδηγίες για τα «μασελάκια» σας

 

Οι κινητές ορθοδοντικές συσκευές («μασελάκια»), όπως αυτή που χρησιμοποιείς, χρειάζονται πολύ χρόνο για να κατασκευαστούν και ταιριάζουν μόνο στο δικό σου στόμα. Για αυτό απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή γιατί καταστρέφονται εύκολα και η επιδιόρθωση τους απαιτεί αρκετό χρόνο και μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την θεραπεία σου.

Οι παρακάτω οδηγίες θα σε βοηθήσουν να φροντίζεις την συσκευή σου με τον σωστό τρόπο:

  • Πρέπει να φοράς την συσκευή σου συνέχεια εκτός την ώρα του φαγητού και όταν πλένεις τα δόντια σου. Τα δόντια σου θα μετακινηθούν μόνο αν φοράς την συσκευή συνεχώς.
  • Η συσκευή αυτή ενδέχεται να σε ενοχλήσει τις πρώτες 2 - 3 ημέρες, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς ασκεί κάποια δύναμη στα δόντια έτσι ώστε να μετακινηθούν στις σωστές τους θέσεις. Επίσης ίσως αλλοιώσει την ομιλία σου για το ίδιο διάστημα της προσαρμογής. Αν εξασκηθείς διαβάζοντας φωναχτά ένα βιβλίο, τότε πολύ γρήγορα θα προσαρμοστείς στις νέες συνθήκες και δεν θα έχει καμιά διαφορά η ομιλία σου.
  • Αν οποιαδήποτε ενόχληση συνεχίζεται πέραν της αρχικής περιόδου της προσαρμογής των 2 - 3 ημερών, τότε επικοινώνησε μαζί μου το συντομότερο δυνατό ώστε να εξετάσουμε μαζί το όποιο πρόβλημα. Θα σε παρακαλούσα όμως στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ώσπου να σε δω, να συνεχίσεις να φοράς την συσκευή σου, γιατί μόνο έτσι είναι δυνατόν να ελέγξουμε και να βρούμε που οφείλεται το πρόβλημα.
  • Μετά από κάθε γεύμα να πλένεις την συσκευή σου και τα δόντια σου με την ίδια οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα.
  • Σε κάθε αθλητική δραστηριότητα (ιδιαίτερα αν υπάρχει σωματική επαφή όπως ποδόσφαιρο, basket κλπ) θα σου συνιστούσα να μην φοράς την συσκευή σου, και να την τοποθετείς στο ειδικό κουτί που σου έχω δώσει.
  • Ποτέ μην την τυλίγεις σε χαρτοπετσέτες γιατί το πιθανότερο που θα συμβεί είναι να την πετάξεις στα σκουπίδια κατά λάθος. Επίσης μην την βάζεις στην τσέπη σου ή στην τσάντα σου χωρίς το κουτί της, γιατί τα μεταλλικά της μέρη είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν.
  • Αν έχεις κατοικίδια ζώα στο σπίτι σου ή σε σπίτι φίλων σου, κράτα την συσκευή μακριά από αυτά όταν την βγάζεις από το στόμα σου, γιατί η οσμή της τα ελκύει και υπάρχει κίνδυνος να στην αρπάξουν και να την καταστρέψουν.

Αν παρόλα αυτά παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, είμαι στη διάθεση σου να βρούμε την λύση, αρκεί να επικοινωνήσεις μαζί μου.